Intervju Ann-Marie Stenhammar

Barn och föräldrar skyddar varandra

”Barn och föräldrar kan bli stärkta av att känna igen sig i andras berättelser. Det kan också fungera som ögonöppnare, man får nya insikter och ser nya möjligheter. Och kanske kan det göra att både barn och föräldrar vågar börja prata om viktiga – men svåra – saker.”

Det säger Ann-Marie Stenhammar, som leder projektet ”Det outsagda - mellan barn och föräldrar”. Projektet ska skapa en slags bank med filmer, texter och ljudfiler där barn med funktionsnedsättning, syskon och föräldrar berättar på temat: Vad är det vi inte säger till våra barn? Till våra föräldrar? Varför? Och hur kan man prata om det som är svårt?

Vi skyddar varandra från jobbiga sanningar

Barn och föräldrar skyddar ofta varandra från ”jobbiga sanningar”. I familjer med barn med funktionsnedsättning blir det extra tydligt. Ibland gör funktionsnedsättningen i sig att det är svårare att kommunicera. Familjemedlemmarna kan vara mer beroende av varandra än vad som är vanligt.

Och det kan finnas mycket att oroa sig för.

Kanske är det så att femåriga Lisas föräldrar inte berättar för sin dotter att hon aldrig kommer att kunna gå, hoppa och springa som kompisarna. Det känns helt enkelt för svårt.

”Men om Lisas föräldrar ser en film där fyraåriga Kalle själv funderar kring sin funktionsnedsättning, kanske det ger ett nytt perspektiv. Om Kalle redan tänkt på de där sakerna, då kanske vår Lisa också gjort det?”, säger Ann-Marie.

Spökena försvinner när vi talar om dem

Barn känner tidigt av när föräldrar undviker vissa samtalsämnen, redan vid 3-4 års ålder. De förstår att här finns något skrämmande – men barnets fantasi är ofta värre än verkligheten. Detsamma gäller vuxna. Det outsagda kan skapa mycket onödig oro, även hos föräldrar.

”Men när de väl börjar prata så finns det på bordet och spökena försvinner” säger en kurator inom socialtjänsten med erfarenhet av barnsamtal.

 Bra att höra hur andras föräldrar tänker

Det är inte bara föräldrar som skyddar sina barn från obehagliga sanningar. Barnen, även i tidiga åldrar är minst lika beskyddande gentemot sina föräldrar.

Så här säger en ung person med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som deltog på ett möte mellan ungdomar med funktionsnedsättning och föräldrar som inte kände varandra sedan tidigare:

”Det var bra att höra hur andras föräldrar kände och tyckte. Då förstod jag mer hur pappa kanske tycker, på ett ungefär. Det är så lätt att inte våga säga vad man tycker. Är också rädd för att mamma ska ta över och bestämma. Jag säger inget om det, är rädd för att såra henne. Men det kanske jag ska göra nu.”

 

Kontakt

Projektledare

E-post: Ann-Marie Stenhammar 
Telefon: 070-768 02 47

Projektmedarbetare

E-post: Lena Nyblom Malmberg
Telefon: 0708-24 61 91

E-post: Erika Wermeling
Telefon: 070-795 67 87

Samarbetspartners

Allmänna arvsfonden, logotyp Rädda Barnens logotyp  

Logotyp till 1177 Vårdguiden

Nationellt nätverk för anhöriga      Region Skånes logotyp