Om projektet

Här kan du läsa om projektet och följa projektets utveckling och aktiviteter.

Nya DATE lärmaterial – ute i slutet av mars!

2017-03-09
För någon månad sedan kom de från tryckeriet – nya DATE lärmaterial! Äntligen finns nu lärmaterialen för alla åldersgrupper från förskola till grundskola och gymnasiet. Vi är oerhört stolta och glada över de nya produkterna! Projektet DATE delar den känslan med vår ägarorganisation Handikappförbunden* och vår samarbetspartner Specialpedagogiska skolmyndigheten SPSM.

Men, trots färdiga lärmaterial står vi lätt frustrerade vid startlinjen och tvingas avvakta lansering av nya DATE. Det beror på att färdigställandet av ny tillhörande hemsida behöver ytterligare tid. Extern webbutvecklare har uppdraget men projektet levererar allt underlag. Tillfälliga sjukskrivningar respektive deltidsarbete i teamet har bland annat påverkat arbetsgången.

Vi ser dock framtiden an. Hemsidan börjar ta form och i slutet av mars är den klar. DÅ kommer DATE lärmaterial i sin nya tappning lanseras. Härligt!

Håll utkik här eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev för framtida information om exakt leveransdag och beställningsväg.

*Handikappförbunden byter namn till Funktionsrätt Sverige i mitten av maj

 

Ny hemsida på gång

2017-01-27
Till de tryckta DATE lärmaterialen hör en kompletterande hemsida som är under utveckling. I dagsläget täcker hemsidan enbart upp DATE lärmaterial för 4-9, det material som togs fram i en tidigare projektomgång. I mitten av mars då de nya DATE lärmaterialen för förskolan, F-3 och gymnasiet - samt en reviderad version av 4-9 - lanseras presenteras även en ny uppdaterad hemsida.

Ett spännande arbete pågår alltså även med detta! Hemsidan ska laddas med filmer, sagor, berättelser, bilder, elevblad, arbetsblad för pedagoger, faktablad, power-pointpresentationer... Se fram emot en sida att botanisera i!

Äntligen till tryck!

2016-12-22

Projektet DATE Nya målgrupper har nu – efter höstens intensiva och roliga arbete - kunnat lämna in nya DATE lärmaterial till tryck. Det handlar om tre nya material för förskolan, F-3 och gymnasiet och ett reviderat för 4-9. Till förskolematerialet hör också ett sagohäfte. Vi ser mycket fram emot de färdiga produkterna i februari. Nu väntar arbetet med tillhörande ny hemsida och när allt är klart en lanseringsdag. Efter det ägnar vi nya året åt att åka ut i landet och presentera materialen.

TACK till alla som på olika sätt medverkat till innehållet i DATE lärmaterial! Vi hoppas att ni precis som vi kommer bli nöjda med resultatet.

Med önskan om en

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2017

Det går fort när en har roligt!

2016-08-26

Vilken fantastisk vårtermin vi hade! Full av möten på våra pilotverksamheter där vi fick träffa pedagoger, barn och elever som tog sig an våra framtagna skisser till DATE lärmaterial. Men var tog terminen vägen? Plötsligt var läsåret över - så kändes det. I början av juni fick vi anledning att säga tack till alla som bistått med värdefulla kommentarer och kritiska frågor på det vi jobbat med. Ett härligt mingel med goda snittar och sång och musik där barn medverkade. Tack till alla våra tolv pilotverksamheter!

Nu har höstterminen varit igång ett tag och i DATE-projektet fokuserar vi på att få ner allt på pränt. Illustratörer fortsätter att leverera bilder, formgivare skissar på mallar och ikoner. Barn ska spela in några låtar, sagohäftet ska göras klart och Power-Pointpresentationer till gymnasiet tas fram. Ett axplock av allt vi står i...

DATE lärmaterial för förskolan, grundskolan och gymnasiet - vi börjar närma oss slutet! I början av 2017 - då planeras materialen vara klara. Något vi naturligtvis ser fram emot med stor förväntan. Sedan surfar vi på vågen och är ute hela året för att sprida materialen. Fantastiskt!

Illustratörer, förskolebarn, formgivare, elever, pedagoger...

2016-02-09

Tänk vad många kontakter det behövs för att göra tre bra nya lärmaterial! De viktigaste vi har är barnen och eleverna. Dem möter vi nu när vi börjar testa höstens framtagna material. Så roligt och spännande det är! De är våra experter, minst sagt. Tillsammans med pedagogerna på våra pilotverksamheter, som är ovärderliga bollplank.

Mellan sagostunder med barnen, lektioner med eleverna och testning av talramsor och sånger gäller kontakt med illustratör, redaktör, formgivare och samarbetspartners. En härlig blandning kontakter... Pusslet håller på att läggas och vi ser framför oss tre spännande material. Fyra för att vara korrekt om vi räknar med DATE lärmaterial för 4-9 som ju finns klart sedan tidigare.

Tillgängliggör förskola och skolas lärmiljöer för att skapa likvärdiga villkor för alla barn och elever oavsett funktionssätt. Det är vad vi arbetar med och för!

Rivstart och nytt blogginlägg

2016-01-28
Idag har vi lagt ut ett nytt blogginlägg; "Har du rätt färdigheter och förmågor, lille vän?" Läs här.

I övrigt startade året upp med en rivstart! Under två innehållsrika planeringsdagar  lade DATE-teamet upp ramarna för vårens arbete. Tillsammans med våra utvecklingspedagoger ska nu övningar, sagor, lekar, lektioner, power-point-bilder, sång och talramse-texter med mera testas. Vi har SÅ mycket material på gång - jätteroligt! Så smått ska det kokas ner till de tre nya DATE -materialen. Klart om dryga ett år - kanske tidigare.

Första projektåret till ända

2015-12-23

Projekt DATE - Nya målgrupper avslutar sitt första projektår och det har minst sagt varit innehållsrikt!

Efter välbehövlig ledighet drar vi igång i januari igen. Då ser vi fram emot att djupdyka i de idéer och skisser vi tagit fram under hösten. Sagor, lektioner, sånger, reflektionsövningar - alltsamman ska testas tillsammans med barn, elever och pedagoger från våra pilotverksamheter. Och vi anar att det blir ett lika händelserikt nästa projektår!

 
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
önskar
Albin, Karin och Åsa 

Pedagogiskt seminarium

2015-12-03

Projektteamet medverkade under två halvdagar med föreläsning och workshop vid två Pedagogiska seminarier i Göteborg. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, i Göteborg arrangerade det hela och deltagarna bestod av pedagoger och skolledare från förskola till gymnasiet. DATE-teamet fick bland annat möjlighet att presentera embryon till lektioner, sagor och reflektionsövningar  - och gavs värdefull input.

Det finns ett intresse för DATE lärmaterial, det förstår vi. Något som gör oss taggade att fortsätta det spännande arbete med DATE lärmaterial för tre nya målgrupper!

Dialogmöte III

2015-11-24

”Inkludering löser inte allt – men hjälper arbetet med tillgänglighet oss en bra bit på vägen? Om funktionsnormer och lärmiljöer i förskola och skola" - Detta var rubriken för årets tredje mycket intressanta dialogmöte.

En förskola och skola med lika villkor för alla, oavsett funktionssätt, handlar inte om att åtgärda barn eller elever, utan om att anpassa verksamheternas lärmiljöer. Denna insikt vinner sakta men säkert alltmer terräng. De pedagogiska, fysiska och sociala lärmiljöerna ska anpassas och möjliggöra personlig utveckling och kunskapsinhämtning för alla. I detta inbegrips att inga barn eller elever ska uppleva sig marginaliserade eller utanför i förskolans eller skolans gemenskap. Delaktighet och lika villkor går hand i hand.

Ett svar på hur detta blir verkligt är att skapa inkluderande förskolor och skolor. Vad det innebär, att i praktiken arbeta inkluderande, diskuteras brett på många håll idag och åsikterna går ibland isär. Vad vi lyfte i dialogmötet var inte så mycket inkluderingens vara eller icke vara, utan snarare hur det kommer sig att perspektivet tillgänglighet sällan nämns i sammanhanget? Vad beror detta på? Borde inte arbetet med att tillgängliggöra förskolans och skolans lärmiljöer, ”hur-et”, vara mer i fokus än diskussionerna kring målet – inkluderingen?

Mötet inleddes av tre korta anföranden av Aisha Lundgren, förskolpedagog, intersektionell genuspedagog, debattör och handledare. Fredrik Ahlén, SO-lärare, specialpedagog, bitr rektor, skolutvecklare och författare. Samt Malin Holm, psykolog och aktiv i föräldranätverket Barn i Behov. Varpå samtal följde i såväl smågrupper som i storgrupp. Mycket givande!

Förskolans rikskonferens i Stockholm

2015-11-05

DATE deltog denna dag i uställningshallen i samband med Förskolans rikskonferens i Stockholm, Essinge konferenscenter. Albin knöt en rad kontakter viktiga för det pågående utvecklingsarbetet. Han mötte också ett uttryckt intresse för det kommande DATE -materialet för förskolan. Roligt!

Nytt blogg-inlägg

2015-10-29

"Synliggjord eller osynliggjord? Och på vilket sätt?" - det är rubriken på vårt nya blogginlägg. Läs här.

Skolforum

2015-10-27

På Stockholmsmässan i Älvsjö har Skolforum pågått i två dagar under höstlovet. Specialpedagogiska Skolmyndigheten SPSM var en av alla utställare och DATE lärmaterial 4-9 tillsammans med SPSM:s Värderingsverktyg intog en framträdande plats montern. DATE - Nya målgrupper var representerad med de tre informationskorten som talar om vad som är på gång...

Intresset för DATE lärmaterial är stort, detta berättar rådgivarna från SPSM. Vi fick flera värdefulla samtal med pedagoger på plats, om vikten av att se till lärmiljön och hur vi kan tillgänglighetsgöra förskola och skola. Vi ser redan fram emot att få själva ställa ut om ett år eller två med tre färdiga DATE lärmaterial för förskolan, F-3 - inklusive 4-9 - och gymnasiet!

Nystartad blogg!

2015-10-12

Stolta presenterar vi vår nya blogg. Läs och följ oss gärna:  
blogg.date-larmaterial.se

Elever hittar hinder

Ännu en artikel om arbetet med tillgänglighet och hur DATE lärmaterial kan användas inom ramen för den ordinarie undervisningen. Denna gång i Lärarnas Tidning nr 15/15.

Läs artikeln: "Elever hittar hinder"

Stor efterfrågan på DATE lärmaterial

2015-09-29

DATE lärmaterial 4-9, framtaget i en tidigare projektomgång, har än en gång tryckts upp i ny upplaga på grund av stor efterfrågan! Detta meddelar Specialpedagogiska Skolmyndigheten SPSM som ombesörjer distribution av lärmaterialet. Sedan lanseringen våren 2014 är upplagan uppe i 29 000 exemplar. Fantastiskt!

Höstterminen har startat

2015-08-28

Ett nytt läsår är påbörjat och det konkreta utvecklingsarbetet tillsammans med DATE´s pilotverksamheter är igång.  Vi har massor av idéer till våra nya lärmaterial för Förskola, F-3 och gymnasiet och ser fram emot att få bolla dessa tillsammans med våra utvecklingspedagoger.

En förändring har skett vad gäller medverkande gymnasieskolor, se under flik "Pilotskolor gymnasieskola" för aktuell information.

"Låter barnen visa vägen"

2015-08-06

Ännu en gång uppmärksammas området tillgänglighet och DATE lärmaterial 4-9 i en tidningsartikel. Denna gång i Fritidspedagogik. Citerat:

"Är det svårt att göra tillgängligt, tycker ni?

- Många gånger sitter barnen själva inne med hur de vill ha det och vad de behöver. Man ska inte glömma bort dem."

Läs artikeln: "Låt barnen visa vägen"

"Skolinspektion med förbundna ögon"

2015-06-12

Tidningen Specialpedagogik uppmärksammar DATE lärmaterial genom en artikel och intervju med pedagog Karolina Schönström på Alviksskolan i Stockholm. Citerat:

"Det handlar om att förändra elevernas attityd till vad som är normalt. Att flytta fokus och se att det inte är den enskilda människan som är problemet utan miljön runt omrking som är hindrande."

Läs artikeln: Skolinspektion med förbundna ögon

Introduktionsdag för DATE´s utvecklingspedagoger

2015-06-09

Äntligen fick vi chans att samtidigt räffa projektets 30-talet utvecklingspedagoger som ska samarbeta med DATE läsåret 15/16. Introduktionsdagen innehöll utbildning i Tillgänglighetsmodellen samt Likabehandling och normkritik. Dessa ämnesområden ligger till grund för DATE lärmaterial oavsett åldersnivå. Tillsammans har vi nu en gemensam förståelse för de perspektiv som ska genomsyra DATE tre nya lärmaterial; för förskolan, F-3 samt Gymnasieskolan. Vi ser mycket fram emot samarbetet med våra pilotverksamheter  i höst!

Dialogmöte II

2015-05-26

Vårens andra dialogmöte inleddes med en mycket intressant föreläsning av Annika Jyrwall Åkerberg, "Vad innebär den nya diskrimineringsformen Bristande tillgänglighet i förskola och skola?" Efterföljande samtal byggde på ett par fallbeskrivningar utifrån barns möte med lärmiljön. Tillgänglig eller inte? - det var frågan. Deltagarna bidrog med sina olika infallsvinklar utifrån pedagogisk praktik, funktionshindersrörelsen eller myndighetsuppdragen. Ämnesområdet är komplext, viktigt och fördjupad kunskap behövs för att tillgänglighet ska implementeras i förskola och skola - det är en samlad bedömning av dagens innehåll och samtal.

Dialogmöte I

2015-04-24

Marian Bergroth föreläste under rubriken "Om drömmen om den funktionella medborgaren". De efterföljande gruppdiskussionerna med koppling till förskola och skola blev mycket intressanta. Deltagarna från bland annat våra medlemsförbund, Diskrimineringsombudsmannen, Skolverket, Sveriges Elevråd SVEA och Specialpedagogiska skolmyndigheten verkade nöjda med dagen och välkomnas tillbaka till Dialogmöte II.

"Jag fick en hel del tankar med mig, som jag i helgen gick och funderade på. Vad gäller upplägget och formen så tycker jag det fungerade mycket bra. Spännande att lyssna på Marians föreläsning. Hon belyste ämnet från många olika perspektiv vilket var bra för de efterföljande samtalen. Som alltid är ni mycket bra på att introducera upplägget och förankra arbetssättet för gruppsamtalen. Det skapade bra förutsättningar för givande samtal."

Kan skolan visa vägen?

Tidningen Specialpedagogik uppmärksammar den från årsskiftet nya diskrimineringsformen bristande tillgänglighet.

Läs artikeln: Hinder har blivit lagbrott

Skolkonferens i Linköping

2015-04-22

HSO Östergötland och Specialpedagogiska skolmyndigheten arrangerade tillsammans en uppskattad skolkonferens under rubriken "Tillgänglighet får skolan att funka". DATE medverkande med en föreläsning om hur en kan arbeta med tillgänglighet som en del av undervisningen.

DATE på Barnrättsdagarna i Örebro

2015-04-16

I år hade Barnrättsdagarna i Örebro temat Diskriminering och kränkande behandling. DATE höll i ett välbesökt seminarie: Barn gör tillgänglighet i förskola och skola. Vi hann även med att besöka en mängd andra seminarier samt lyssna till Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Tack för två inspirerande dagar.

DATE föreläser på Skolporten

2015-04-14

DATE deltog med en föreläsning om likabehandling och tillänglighet på Skolportens konferens "Specialpedagogisk - aktuell forskning och praktiska metoder". Det var en välbesökt konferens med många intressanta talare och ämnen. Bland annat deltog Specialpedagogiska skolmyndigheten med en föreläsning om extra anpassningar, vilket var intressant i relation till vår föreläsning om tillgänglighet.

Pilotförskolor och pilotskolor är klara

2015-04-01

Nu är pilotförskolorna och pilotskolorna klara. Under april och maj är vi ute och träffar de som ska vara med i projektet som utvecklingspedagoger. Det finns ett stort engagemang i de olika verksamheterna kring de här frågorna och samarbetet med projektet.

Läs mer om pilotförskolorna här
Läs mer om pilotskolorna för F-3 här
Läs mer om pilotskolorna för gymnasiet här

Tillgänglighet är aktuellt i Täby och Sollentuna

2015-03-18

Vi deltog och presenterade DATE på en SPSM för skolledare från skolor i Täby och Sollentuna kommun. De kommunerna har precis startat upp arbetet med tillgänglighet på flera skolor. SPSM arrangerade därför en eftermiddag för att presentera Tillgänglighetspaketet och det tillgänglighetsarbete som Danderyds kommun gjort under tidigare år.

Nätverksträff – Barn, familj, skola

2015-03-13

Vi träffade Shanti Ingeström från Barnombudsmannen som berättade om planeringen för sitt temaår med fokus på barn med funktionsnedsättningar.

Karin Forsberg från Attention redogjorde för projektet Min skola som vänder sig till grupperna:

  • Elever med NPF-problematik i åldern 13-18 år
  • Elevernas föräldrar
  • Pedagoger, skolledare och stödpersonal, som till exempel elevassistenter

DO rekommenderar DATE

2015-03-13

På Diskrimineringsombudsmannens utbildning i att leda likabehandlingsarbete i skolan lyftes DATE lärmaterial och Tillgänglighetspaktetet i sin helhet upp som ett gott exempel. Det handlade om hur man i skolan kan arbeta främjande för likabehandling och med elever integrerat i undervisningen.

Debatt: Tillgänglighet i likabehandlingsarbetet

2015-03-03

Pedagogiska magasinet publicerade idag vår debattartikel om tillgänglighet och likabehandling i skolan. I artkeln lyfter vi vikten av och nödvändigheten med att konkret arbeta med tillgänglighet som en del av likabehandlingsarbetet integrerat i undervisningen.

Läs debattartikeln på Pedagogiska magasinets webb

Etablerar samarbeten med förskolor och skolor

2015-03-02

Under februari har vi genomfört ett intensivt arbete med att etablera samarbeten med förskolor och skolor till vår pilotverksamhet. Vi är nu i mars nästan klara med det arbetet. Vi har en skola kvar att besöka och inväntar bekräftelse från ett par av de tillfrågade. Intresset har varit stort på förskolorna och skolorna och det känns som att vi kommer få till ett mycket bra samarbete som vi alla kan dra nytta av.

Pilotverksamheten och utvecklingsarbetet med DATE-materialen kommer inledas med en heldagsutbildning i juni för att sedan pågå under läsåret 15/16. Det arbetet ska knytas ihop med en avslutningskonferens i juni 2016.

Ny projektmedarbetare

2015-01-26

Albin Hagberg har tillkommit till projektgruppen. Han är förskolelärare och har arbetat mycket med likabehandlingsarbete inom genus. Albin kommer främst att arbeta med materialet som riktas till förskolan.

Tre års arbete med DATE har inletts

2015-01-15

Det är med entusiasm och spänning som vi nu har inlett arbetet med projektet DATE - Nya målgrupper. Först på dagordningen är att skapa samarbetet med pilotverksamheter, upprätta projektets webbsida och knyta kontakter med myndigheter och andra organisationer. Vi har redan kontakt med ett flertal förskolor, skolor och andra organisationer visat intresse av att vara med i vårt utvecklingsarbete på olika sätt.

Vi räknar med att det konkreta utvecklingsarbetet tillsammans med pilotverksamheterna ska starta efter sommaren, och det är mycket som ska hinnas med innan dess.

Kontakt

Karin

Projektledare
E-post: Karin Kjellberg
Telefon: 08-546 404 71

Albin

Projektmedarbetare
E-post: Albin Hagberg
Telefon: 08-546 404 21

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Projektmedarbetare
E-post: Caroline Hammar
Telefon: 08-546 404 18

Caroline Hammar efterträder Åsa Sjöwall från och med 10 april 2017.

Ekonomiskt stöd och samarbetspartner

Allmänna arvsfonden, logotyp

SPSM logga

 __________________________________

Logga Tillgänglighetspaketet. Text: DATE - en del av tillgänglighetspaketet